חלב בסין? דווקא כן!
 
חג השבועות, שנחגג השבוע, מביא עמו שפע מאכלי חלב מפתים. בעוד שבמחוזותינו גדלים ילדים על טהרת מוצרי החלב – מעדנים, גבינות ושוקו - בסין נהדפו מוצרי החלב למיניהם, והאימפריה הצליחה לגדל מיליוני סינים ללא מעדן חלב או שוקו קר.

אחת הסיבות העיקריות להימנעות הסינים מחלב – וממאכלים המבוססים על שומן מן החי - היא מסורת ארוכת שנים של תזונה ורפואה הייחודיות רק להם. על פי הרפואה הסינית, מערכת העיכול זקוקה לחום פנימי כדי לקיים את תהליך הפירוק והספיגה של המזון. כשאנו משלבים מוצרי חלב רבים בתפריט היומי אנו מכניסים למערכת העיכול קור שמאט ומשבש את תהליך הפירוק והספיגה של המזון, כך שהגוף נכשל בפעולה חיונית מאוד ובסיסית עבורו.

לא במפתיע, מופיעה סין בתחתית הטבלה מבחינת צריכת חלב בעולם, כאשר צריכה ממוצעת לנפש היא 9.4 ק"ג (לשנת 2011). הצריכה משתנה בהתאם למיקום הפרובינציות בסין, רמת הכנסה וסוג מגורים כפרי או עירוני כשבכפר הצריכה נמוכה מ10% מאשר בעיר. צריכת מוצרי חלב לנפש היא פחות מרבע מהממוצע הגלובלי ונמוכה יותר מאשר במדינות מתפתחות אחרות.
 

 

בניגוד למה שמקובל לחשוב, החלב קיים בשוק הסיני כבר עשרים שנה, במיוחד בערי חוף שנפתחו לזרים בשנות ה-90 המאוחרות. כשסין נחשפה למערב ולזרים, נרשמה בין השאר גם עלייה בצריכה של מוצרי חלב. מוצרים אלה נתפשים כבריאים ומזינים אך הצריכה היתה מועטה יחסית בשל מחירים גבוהים ועניינים לוגיסטיים (קושי בהובלות המאפשרות קירור, משקי בית שאין בהם מקררים וכו').

צריכה יומית של חלב במשק בית סיני כוללת חלב, יוגורט, אבקת חלב וגלידה. אותה צריכה  הולכת וגדלה בצורה דרמטית בעשור האחרון. ההתרחבות של שוק מוצרי החלב בעיר מונע ע"י שילוב של אימוץ  טכנולוגיות, שינויים בשרשרת האספקה, טרנדים משתנים בצריכה, גידול בהכנסות לנפש וחוקים ממשלתיים. ניתוח סטטיסטי של נתונים הראה שגובה הכנסה, שנות לימוד ומיקום גיאוגרפי הם המשפיעים העיקריים על צריכה של מוצרי חלב; הכנסה, שנות לימוד וקנייה בסופרמקט (להבדיל ממכולות מקומיות) הינם בעלי השפעה חיובית על רמות צריכה של חלב ויוגורט ודווקא לפרסום השפעה מועטה יחסית.

בעקבות רפורמות כלכליות החלו הסינים להשקיע בטכנולוגיות הקשורות לתעשיית החלב וכך גדל גם הביקוש למוצרי חלב. עתה קיימים בסין תהליכים מתקדמים כמו פיסטור בטמפרטורות גבוהות. הדבר היה קריטי ע"מ להאריך את חיי המדף של המוצרים, וכמו כן איפשר הפצה והובלה של המוצרים לאזורים פנימיים, במזרח סין. גידול בהכנסות המשפחה הסינית הממוצעת הפך את המקרר הביתי למוצר שכיח בסין  (עלייה דרמטית של 83% במכירות מקררים ביתיים) וכך יכולים משקי בית לאחסן בצורה מתאימה בבית חלב ומוצריו.

במקביל התחזק הייבוא של עדרי פרות מארה"ב, קנדה ואירופה יחד עם אימוץ והשקעה בתהליכי פיתוח האכלה וניהול חוות. ייצור חלב  בסין הוכפל בין השנים 1996 ל 2002 וסין הפכה ליצרנית חלב שלישית בגודלה בעולם מבחינת ייצור חלב אחרי הודו וארה"ב.

חשוב לזכור כי החלב עדיין איננו נחשב למוצר צריכה בסיסי בסין, ורוב המאכלים הסיניים אינם מכילים חלב. בשנת 2008 חוותה סין טראומה קשה הקשורה בחלב, כאשר עשרות אלפי ילדים לקו בהרעלת קיבה בעקבות שרידי מלמין בחלב ואבקת חלב שיוצרו בסין. אותו משבר גרם לירידה דרסטית בצריכת החלב בסין ועלה ליצרני החלב באמונו של הציבור הסיני.

נראה כי הגידול בצריכה מוצרי חלב בסין ימשיך גם בעתיד ככל שההכנסה למשק בית תעלה. בסין צופים כי צריכת מוצרי חלב לנפש תעלה ל 18 ק"ג וייצור החלב צפוי גם הוא להתגבר ולעמוד על 25 מיליון טון חלב בשנת 2015. תעשיית החלב בסין תמשיך להתרחב בכדי לעמוד בביקוש, מה שיפתח דלת למעצמות חלב במדינות אירופה וצפון אמריקה. בין אותן מעצמות חלב נמצאת גם ישראל, שתגדיל את הנוכחות הקיימת שלה בתעשיית הרפתות והחלב בסין. לישראל ישנו יתרון עצום כמומחית לטכנולוגית וציוד חקלאי (רפתות), אשר מוכיח את עצמו כבר כמה שנים בסין.
 
 



 
לייבסיטי - בניית אתרים